BAHARATLAR

Baharatlar

Baharatlar her biri ayrı özelliklere sahip birer mucize gibidirler. Bin yıllardır bilinen faydalı günümüzde bir çok bilimsel çalışma ile de desteklenmektedir.

En önemli özelliklerinden birisi antioksidan özellikleridir. Örneğin, yarım çay kaşığı karanfil, yarım fincan yaban mersininden daha fazla antioksidan özellik gösterir. Antioksidan özelliği ile öen çıkan diğer baharatlar ise: nane, ada çayı, melisa, karanfil ve tarçın.

Tarçın: Özellikle insülin hormonu üzerine olan etkisi ile kan şekerinin düzenlenmesini sağlar. 

Öneri: Eğer şeker hastası iseniz (aynı zamanda tansiyon probleminiz yoksa) ve kan şekeriniz yüksek seyrediyorsa 1 adet kabuk tarçın ile hazırlayabileceğiniz çayı günde 1-2 fincan tüketebilirsiniz.

Kırmızı Biber: Kırmızı bibere acılık veren içerisinde bulunan kapsaisin (capsaicin) maddesidir ve bu madde metabolizmayı hızlandırarak kilo kaybına yardımcı olur. Aynı zamanda kırmızı biber afrodizyak etkiye sahiptir. Kan dolaşımını hızlandırarak cinsel performansı olumlu etkiler. Bir Öneri: Özellikle hipotirodi hastaları yemeklerinde kırmızı biber kullanabilirler. Tiroit bezlerinin uyarılması sonucu metabolizmaları hızlanacak ve kilo vermeleri kolaylaşacaktır.

Kimyon: Karındaki gaz ve hazımsızlık şikayetlerini azaltır.

Kişniş: Antimikrobiyal etkiye sahip olan kişniş, cinsel isteği artıran baharatlardan birisi. 

Zerdeçal: Karaciğere detoksifikasyon (toksinlerden arınma) konusunda yardımcı olan zerdeçal, ilave olarak antikanserojen özellikleri olduğu da gösterilmiştir.

Zencefil:  Çinko içeriğiyle  cinsel sağlığı destekler.

Biberiye: Kalp sağlığımızı korumaya yardımcı etkiye sahiptir.

Kekik: Bronşit ve akciğer zarı iltihabı gibi hastalıklara karşı etkili olabileceğine dair çalışmlar mevcuttur.

Nane: Nane bitkisinin uçucu yağı çok değerli olup, spazm ve gaz giderici, serinletici, uyarıcı ve antioksidan etkilere sahiptir.

Karanfil: Karanfil, seks hormonları üzerinde de etkilidir. Aynı zamanda içerisindeki eugenol maddesinin etkisiyle hafif şiddetteki diş ve diş eti ağrılarına da lokal uyuşturucu etki yapar ve antibakteriyel özelliğe sahiptir.

Vanilya:  Mide ve sinir sistemi üzerinde uyarıcı etkisi bulunan bu baharat, sinir bozukluğunu giderir ve ruh dinlendirici özelliğe sahiptir. Aynı zamanda vanilya afrodizyak özelliğe sahip baharatlardan bir tanesidir.

Bütün bunların yanı sıra yemeklere baharat eklemek tuz alımını azaltmanın yollarından bir tanesidir. Amerikan Baharat Tüccarları Birliği (ASTA) ne göre karabiber, kimyon, zencefil, kişniş ile fesleğen ve dereotu gibi kurutulmuş otlar yemeklerde tuz yerine kullanılarak, tuzun getirdiği lezzeti sağlamak için kullanılabilir.

SOSYAL MEDYA