MAKALELER

POLİKİSTİK OVER SENDROMUNA FONKSİYONEL YAKLAŞIM

Polikistik Over Sendromuna Fonksiyonel Yaklaşım

Doğurganlık dönemindeki kadınların yaklaşık %10-15’inde görülen polikistik over sendromu sık karşılaşılan bir klinik durum olarak tanımlanmaktadır. Kişinin dış görünümü ve sağlığını etkileyen bu durum; genetik faktörler ve çevresel faktörlerin etkileşiminden kaynaklanan karmaşık sistemlerin etkisiyle ortaya çıkmaktadır. Bu sendrom tedavi edilmediği takdirde diyabet, metabolik sendrom, kalp damar hastalıkları ve rahim kanseri gibi hastalıklara sebebiyet verir. Dolayısıyla erken dönemde teşhis ve tedavisinin yapılması oldukça önemlidir.

Polikistik Over Nedir?

PKOS sendromu olarak bilinen durum genetik olarak anneden çocuğa geçebileceği gibi anne karnındaki şartlardan dolayı oluşabildiği gibi çevresel faktörlerden sıklıkla insülin direncinin neden olabildiği bir hastalıktır. Örneğin anne karnında toksinlere maruz kalma, annenin beslenmesi gibi epigenetik koşullar bu hastalığa olan yatkınlığı artırmaktadır. Dolayısıyla insülin direnci artar ve hastalıklara neden olur.

En yaygın belirtisi adet gecikmesi olarak bilinirken yumurtalama problemleri, kilo artışı, yağlı cilt, akne, saç dökülmesi, kıllanma, tüylenme hatta kısırlık bile bu sorunun beraberinde şikâyet olarak gelişebilmektedir. Tüm bu şikayetlerin altında yatan neden sıklıkla insülin direncinden kaynaklı oluşan androjenik hormon artışıdır. Zaman zaman vücutta yararı olmayan hormonların düzeylerinde artışlar da görülebilmektedir. Erken dönemde tedavisinin yapılması tedavinin daha kısa sürede kolaylıkla çözüme ulaşmasını sağlamaktadır.

Polikistik Over Sendromu Tedavisinde Fonksiyonel Tıp

İnsülin direncinin neden olduğu polikistik over sendromu için en yaygın bilinen tedavi şekli doğum kontrol haplarıdır. Ancak bu tedavi şekli ancak geçici bir iyilik hali ve adet düzeni sağlar. Bunun yanında sentetik ilaçlar başta barsak florası ve metilasyon yani vücudun detoks sisteminde bozulmalara neden olur. Dolayısıyla hastalığın kalıcı tedavisini sağlamamakla birlikte başka metabolik sistemlerde de bozulmalara neden olmaktadır. Fonksiyonel tıp bu hastalığın altındaki kök nedenlere odaklanarak tedavi eder.

Fonksiyonel tıp tedavi yaklaşımında başta insülin direnci olmak üzere ve metabolik sistemlerdeki sorunlu noktalara odaklanarak; kişiye özel, sağlıklı yaşam için gereken unsurlar anlatılarak bir tedavi programı uygulanır. İnsülin direncini kırmaya ve beslenmeyi düzenlemeye yönelik sağlıklı beslenme ve takviye destekleri planlanarak kişiler hekim, diyetisyen, yaşam koçu ve gerekirse psikolog eşliğinde sağlıklı yaşam programına alınır.

Fonksiyonel tıbbın polikistik over tedavisinde uyguladığı yaşam tarzı alışkanlıkları düzenlemesi aynı zamanda stresi azaltmaya ve kontrol edilebilir hale gelmesine odaklanan uygulamalar içerir. Bunlar; nefes alma teknikleri, kaliteli uyku düzeni oluşturmaya yönelik uygulamalardır. Bunun yanında hastanın elektromanyetik dalgalara ve mavi ışığa maruz kalınan vakitlerin azaltılması da uygulanan fonksiyonel tıp yaklaşımları arasındadır.

Fonksiyonel tıp yaklaşımıyla polikistik over sendromu olan bireyler için kişiye özel değerlendirmelerden geçirilerek tedavi programı hazırlanması ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarının kişiye kazandırılması sayesinde sorunlara kalıcı çözümler sunulmaktadır. 

SOSYAL MEDYA