MAKALELER

MEME KANSERİNDE AMELİYATSIZ TEDAVİ MÜMKÜN MÜ?

Meme Kanserinde Ameliyatsız Tedavi Mümkün Mü?

Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Ancak meme dokusunda gelişen fibroadenomlar  iyi huylu kitlelerdir. Hamilelik sürecinde belirginleşen menopozda ise küçülebilen bu yumrular(fibroadenomlar) kansere çok nadiren dönüşmektedir. Bunun yanında çok sayıda iyi huylu kitle, meme kanseri riskini çok düşük oranda da olsa artırır. Ancak son yıllarda sıklıkla uygulanan meme kanserinde ameliyatsız tedavi yöntemleri sayesinde bu yumrulardan kolaylıkla kurtulmak mümkün hale gelmiştir.

Meme Kanserinde Ameliyatsız Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Fibroadenomların çoğu, kişinin kendi kendine veya uzmanın elle meme kontrolü yapması sırasında belirlenir. Bununla birlikte ultrason ve mamografi testlerinde kitleler, genelde düzgün sınırlı elips veya yuvarlak şekilde saptanır. Aynı zamanda elle muayene sırasında parmakların arasından kaçacak kadar hareketlilerdir. Bu sebeple “meme faresi” olarak da adlandırılmaktadırlar. İyi huylu yumruların çapları, 1 mm’den 15 cm’ye kadar olabilmektedir.

Bu nedenle büyük çaplı yumrular özellikle kanser riski varsa, tedavi edilmesi gerekir. Günümüzde ise meme kanserinde ameliyatsız tedavi olarak çeşitli yöntemler mevcuttur. Fibroadenomları kolaylıkla tedavi edebilen bu yöntemler; Vakum Destekl Biyopsi, Hayfu (HIFU )ve Kriyoablasyon’dur.

Vakum Biyopsisi

Ameliyatsız vakum biyopsi yönteminde, bir iğne aracılığıyla şüpheli bölgeye girilir. Buradaki doku iğnenin içerisine vakumlanarak kesilir. Bununla birlikte kesilen parçalar, ince bir hortum aracılığıyla dışarı çekilir. Büyükçe bir doku, parçalar halinde çıkarılana kadar bu işlem sürekli tekrarlanır. Vakum biyopsisi ile bir iğne deliğinden lokal anestezi ile 4-5 cm büyüklüğünde bir yada birden fazla fibroadenom aynı seansta tedavi edilebilmektedir. Diğer ameliyatsız tedavi yöntemlerine göre oldukça ekonomik olması ve tüm kitlenin tedavi esnasında tamamen çıkarılması nedeni ile öncelikle tercih edilen ameliyatsız fibroadenom tedavisi yöntemidir. 

BLES Yöntemi

Lokal anestezi altında yapılan BLES, cilt yüzeyinde 1-2 milimetre çapında bir kesi açılarak uygulanan bir tedavi yöntemidir. Ciltte açılan bu kesiden, sorunlu kitleye özel bir iğne aracılığıyla girilmektedir. Ultrason eşliğinde fibroadenoma ulaşıldıktan sonra doku etrafı radyofrekans ile yakılarak tek parça çıkarılmaktadır. Aynı zamanda bölgedeki fibroadenomu sıkıca kavramak için orada kilitlenerek kitlenin çevre dokudan ayrılması sağlanır. Birkaç dakikada yapılan bu işlem sayesinde fibroadenom çekilerek kesi bölgesinden tek parça halinde dışarı alınmaktadır. Ancak bu yöntemde kullanılan cihaz artık ülkemizde ulaşılabilir  değildir.

Hayfu (HIFU) Yöntemi

Son zamanlarda sıklıkla tercih edilen Hayfu (HIFU), iyi huylu kitlelerin sorunlu bölge içerisinde tedavisinin yapılabildiği bir yöntemidir. Yüksek ses dalgaları, ciltten geçerek kitlelerin içerisinde bir alana odaklanmaktadır. Bu odak noktada ortalama 80 ila 100 derece kadar bir sıcaklık oluşmaktadır. Dolayısıyla bu işlem sayesinde memedeki tümörün tamamen yok olması sağlayan bir yakma işlemidir. En önemli dezavantajı çok uzun süre alması, tedavi sonrası kitlenin yok olması için aylar geçmesi ve kolay ulaşılabilir olmaması sayılabilir.

Kriyoablasyon Yöntemi

Meme kanserinde ameliyatsız tedavi seçeneklerinden biri de kitleyi dondurarak küçültülüp tamamen yok olmasını sağlayan kriyoablasyon yöntemidir. Lokal anestezi altında yapılan bu işlemde, ciltte açılan çok küçük bir delikten ultrason eşliğinde yumrunun ortasına bir iğne yerleştirilmektedir. Ardından bu iğne buz küresi oluşturarak iyi huylu kitleyi çevreler ve dondurur. Dolayısıyla dondurulan yumru canlılığını kaybederek küçülmeye başlar. Kriyoablasyonun oldukça pahalı bir yöntem olması ve kitlenin küçülmesinin çok uzun süre alması önemli dezavantajlarıdır.

Meme kanserinde ameliyatsız tedavi yöntemleri özellikle kriyoablasyon erken evre meme kanserinde başarı ile uygulanmaktadır. Kriyoablasyon yani buz haline getirerek yapılan tedavide -40 derecelere inen sıcaklık ile tam bir doku ölümü gerçekleştiği için kötü huylu (malign) kitlelerin tedavisinde  özellikle son yıllarda dünya çapında sıklıkla uygulanmaktadır. Bu yöntemler sayesinde bu kitlelerden, kısa süre içerisinde ciltte hiç iz olmadan kurtulmak mümkündür. Ancak meme kanserinde bu ameliyatsız tedavinin uygulanabilmesi için erken evrede yakalnmış olması ve meme dışında bir alana yayılmamış olması gerekmektedir.

Meme fibroadenomu ya da meme kanseri tanısı koyulan kişilerin, yukarıda anlattığımız ameliyatsız tedavi yöntemlerini araştırmaları tavsiye edilmektedir. Aynı zamanda uzman bir radyologdan, bu tedaviler hakkında fikir almaları kendileri için en uygun tedaviyi bulmaları açısından da yararlı olacaktır.

SOSYAL MEDYA